Plan wyjazdu
1
Dzień - Warszawa – Tokio
Zbiórka Uczestników na lotnisku Okęcie w Warszawie, odprawa bagażowa i przelot do Tokio.
Po lądowaniu na lotnisku Narita, wyruszymy do centrum miasta. Naszym celem będzie dzielnica Asakusa. Tam zmienimy środek transportu i przesiądziemy się na riksze, by lepiej doświadczyć klimatu gwarnej dzielnicy pełnej tradycyjnych sklepów i straganów. Sercem dzielnicy jest świątynia Sensoji, która będzie doskonałym wstępem do japońskiej duchowości. Lunch zjemy w tradycyjnej restauracji. Po jedzeniu chwila na zakupy na ulicy handlowej Nakamise. Następnie przejazd do hotelu, zakwaterowanie i relaks. Kolację zjemy na zabytkowej łodzi Yakatabune, którą niegdyś pływała japońska arystokracja – shogun ze świtą. Kaiseki, to najbardziej tradycyjna forma japońskiego jedzenia. Przyrządzone z lokalnych i najświeższych składników, podane w kilkunastu malutkich miseczkach o różnych kształtach i kolorach. Kolacji towarzyszyć będzie rejs po zatoce Tokijskiej.
Po śniadaniu czas na odkrywanie współczesnego Tokio. Całkowicie zburzone w wyniku trzęsienia ziemi z 1923 roku i II wojny światowej, zostało zbudowane od nowa, dzięki czemu nabrało dynamicznego charakteru. Próżno szukać tu śladów starej Japonii. Zwiedzanie rozpoczniemy od wizyty w jednym z najbardziej wyjątkowych miejsc miasta – targu rybnym Tsukiji. To tutaj odbywają się słynne giełdy tuńczyków i swój początek ma każda szanująca się porcja sushi. Wizyta będzie doskonałym wstępem do tajemnic sushi, które zgłębiać będziemy pod okiem doświadczonego Sushi Mastera. Poznamy tajniki gotowania ryżu, a także sekrety dobierania składników i zwijania idealnych rolek, a na koniec własnoręcznie przygotujemy nasz lunch. Po znakomitym posiłku udamy się do dzielnica Harajuku – obecnego centrum mody, rozrywki i handlu. Zobaczymy także park Yoyogi, na terenie którego znajduje się tradycyjna świątynia shinto Meiji Jingu zbudowana na cześć cesarza Meiji i cesarzowej Shotoku. Na kolację udamy się do tradycyjnej tawerny tzw. isakaya, w której serwowane są typowe japońskie potrawy. Poza unikalnymi składnikami kuchnia japońska ma także inne, specyficzne zwyczaje. Rzadkością są tutaj tradycyjne 3 daniowe posiłki serwowane na osobnych talerzach, do których przyzwyczajeni są Europejczycy. Zwykle dania serwowane są na wielkich półmiskach, do podziału na 4 osoby. Pierożki gyoza czy śnieżny krab w tempurze będą wybornie smakować z winem śliwkowym czy sake. Kampai!
4
Dzień - Tokio – Kamakura
Tego dnia opuścimy wielką metropolię i udamy się do pobliskiego miasta Kamakura, dawnej stolicy i wyjątkowego miejsca pielgrzymek. Po drodze miniemy Yokohamę, gigantyczne przemysłowe miasto będące zapleczem sukcesu ekonomicznego Japonii.
Kamakura była stolicą Japonii w latach 1192-1333, jako siedziba shogunatu. Wówczas pojawiła się tu świątynia Tsurugaoka Hachimangu i do dziś pozostaje najważniejszym sanktuarium shinto w mieście. Drugi najważniejszy prąd religijny reprezentuje wielki i uroczy jednocześnie posąg Buddy, jednak największe przeżycia estetyczne i duchowe odnajdziemy w kompleksie świątyń Hase Kanon. By do niej dotrzeć przejdziemy przez wyjątkowy park, pełen bambusów i kamiennych latarni. Serce kompleksu to wielki posąg bogini Kannon w świątyni na wzgórzu, na którego zboczach napotkamy setki małych posążków – Jizō, reprezentujących dusze dzieci nienarodzonych i utraconych. Rodzice stawiają je tam, aby umożliwić duszom dzieci odrodzenie. Niektóre posążki są ubrane w śliniaczki, czapeczki i sweterki. Szacuje się, że około 50,000 Jizō znalazło już schronienie przy tej świątyni od czasu II wojny światowej. Aktualnie stoi tam około 1000 posążków, które pozostaną tam przez rok, po czym będą spalone lub zakopane, by ustąpić miejsca kolejnym. Lunch zjemy w jednej z lokalnych restauracji. Po zwiedzaniu wrócimy do Tokio, gdzie udamy się na kolację.
Po śniadaniu wykwaterowanie. Wyruszymy w podróż do Hakone, krainy gorących źródeł. Nasza droga będzie przebiegała u podnóży świętej góry Fuji - prawdziwego symbolu Japonii. By podziwiać jego panoramę zatrzymamy się tzw. 5 stacji, czyli w miejscu skąd rozpoczynają się letnie wędrówki na szczyt wulkanu. Lunch. Po lunchu czeka nas odprężający rejs po jeziorze Ashi, podczas którego będziemy mogli podziwiać górę Fudżi. Odwiedzimy również parującą Dolinę Owakudani, z gorącymi źródłami i oparami siarki oraz ciągle aktywnym wulkanem Jakone. Będziemy też podziwiali panoramę doliny z pokładu kolejki linowej. Napojeni japońską naturą skierujemy się do tradycyjnego japońskiego ryokanu. Tego typu hotele, wywodzą się z okresu Edo (1603-1868). Posiadają charakterystyczną, masywną drewnianą bramę ze wspaniałymi, ręcznie wykonanymi zdobieniami. Elementem ryokanu na zewnątrz jest także ogród japoński, często odsunięty od ulicy. W każdym pokoju na Gości czekać będą yukaty, czyli letnia wersja tradycyjnego, japońskiego kimono. Po zakwaterowaniu przyjdzie też czas na odpoczynek, czyli ulubione przez Japończyków relaksujące kąpiele w gorących źródłach.
Wieczorem czeka nas wyjątkowa kolacja w yukatach, a na stole ponownie kolorowe i lokalne – kaiseki.
Po porannym wykwaterowaniu z hotelu pojedziemy na stację w Odowara, na której wsiądziemy do najszybszego pociągu świata – Shinkansen. Pociąg pocisk jak go nazywają Japończycy mknie z prędkością 400 km/h, dzięki czemu w zaledwie 3 godziny znajdziemy się w Kioto. Mieście, które było stolicą Japonii przez ponad tysiąc lat
i do dziś zachwyca zabytkami, świątyniami, z których wiele jest wpisanych na światową listę dziedzictwa kulturowego UNESCO, oraz najpiękniejszymi ogrodami w Japonii. Udamy się do świątyni Tysiąca Bram (Fushimi Inari). Jej początki sięgają 711 roku, kiedy to na zboczu góry Inariyama w południowo-zachodnim Kioto zaczęto stawiać pierwsze świątynne zabudowania. Niedługo po zakończeniu prac, słynny mnich ogłosił, że miejsce to mu nie odpowiada i całą świątynię należy przenieść niżej. I tak oto od 816 roku Fushimi Inari znajduje się tu, gdzie można ją dziś podziwiać. Jednak dopiero w 1499 roku zaczęto stawiać porządne budowle, a świątynia na przestrzeni wieków nabierała swojego niebywałego charakteru. Po lunchu coś dla miłośników mocniejszych trunków– fabryka sake. Tam nie tylko zapoznamy się z tajnikami powstawania tego najsłynniejszego japońskiego alkoholu, ale także będziemy mogli degustować powstające tam sake.
Przejazd do hotelu, zakwaterowanie.
Kolacja w tradycyjnej restauracji gdzie zgodnie z tradycją Kioto czas umilą nam Maiko – dziewczęta, które przygotowują się by w przyszłości objąć szanowaną pozycję Gejszy.
Po śniadaniu wcielimy się w rolę Samurajów. Na własnej skórze będziemy mieli okazję przekonać się, że to rola niezwykle ważna ale też trudna. Każdy z nas będzie mógł sprawdzić swoje umiejętności min. we władaniu kataną – słynnym japońskim mieczem. Po tych doświadczeniach zjemy lunch i udamy się w drogę do Nary. Miasto to, pod nazwą Heijō-kyō, było pierwszą stolicą Japonii i siedzibą dworu cesarskiego w latach 710–740 oraz 745–784. Po przeniesieniu stolicy do Heian-kyō miasto stało się ważnym ośrodkiem klasztornym. Utraciło natomiast znaczenie polityczne. Na miejscu odwiedzimy świątynie Todaiji wraz z pobliskim parkiem gdzie spotkać można jelenie wschodnie sika biegające swobodnie i wymuszające jedzenie od ludzi. Smakołyki dla tych zwierząt można zakupić na okolicznych straganach.
Powrót do Kioto i kolacja.
Po śniadaniu wykwaterujemy się, a nasze dalsze kroki skierujemy do Złotego Pawilonu. Historia Złotego Pawilonu sięga XIV wieku, jednak liczne wojny oraz katastrofy wielokrotnie niszczyły świątynie, a budowle odbudowywano. Obecnie, ponad 30 budynków pochodzi z wieku XVIII-ego i XIX-ego.
Weźmiemy też udział w ceremonii parzenia herbaty. To przykład japońskiej precyzji, dbałości o szczegóły, wyjątkowej gracji i przywiązania do tradycji. Potrzeba wielu lat treningu by sprostać temu, wydawałoby się prostemu, zadaniu. Lunch, a po nim dalsze zwiedzanie kiedy to odwiedzimy świątynie Kiyomizu. Ten buddyjski kompleks świątynny usytuowany nad miastem, we wschodniej dzielnicy Higashiyama odgrywał ważną rolę w historii Japonii przez ostatnie 1000 lat.
O 16:35 wsiądziemy do superszybkiego pociągu by w ciągu dwóch i pół godziny dotrzeć do Tokio. Tu udamy się na pożegnalną kolację.
9
Dzień - Tokio - Warszawa
Po śniadaniu przejazd na lotnisko Narita, odprawa i wylot w drogę powrotną do Polski.